Sposób przygotowania:
Cukiniowy chlebek z bazylią
Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z cukrem, wlać pół szklanki ciepłej wody, wsypać kilka łyżek mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.
Cukinie pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z odrobiną soli i pozostawić. Gdy puści sok bardzo dokładnie odcisnąć.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać olej, zsiadłe mleko i wyrabiać. Pod koniec dodać przyprawę z czarnuszką, posiekaną bazylię i odciśniętą cukinię, dokładnie wyrobić, odłożyć.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek, ułożyć na przygotowanej blaszce lub w foremce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty chlebek naciąć w kilku miejscach, posmarować białkiem, posypać czarnuszką.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40minut.
Cukinie pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z odrobiną soli i pozostawić. Gdy puści sok bardzo dokładnie odcisnąć.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać olej, zsiadłe mleko i wyrabiać. Pod koniec dodać przyprawę z czarnuszką, posiekaną bazylię i odciśniętą cukinię, dokładnie wyrobić, odłożyć.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek, ułożyć na przygotowanej blaszce lub w foremce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty chlebek naciąć w kilku miejscach, posmarować białkiem, posypać czarnuszką.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40minut.