Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cukiniowy chlebek z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chlebek z cukinią z dodatkiem świeżej bazylii jest rewelacyjny. Kolorowy, aromatyczny i bardzo smaczny.

Cukiniowy chlebek z bazylią Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Cukiniowy chlebek z bazylią

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowy chlebek z bazylią
Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z cukrem, wlać pół szklanki ciepłej wody, wsypać kilka łyżek mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.

Cukinie pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z odrobiną soli i pozostawić. Gdy puści sok bardzo dokładnie odcisnąć.

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać olej, zsiadłe mleko i wyrabiać. Pod koniec dodać przyprawę z czarnuszką, posiekaną bazylię i odciśniętą cukinię, dokładnie wyrobić, odłożyć.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek, ułożyć na przygotowanej blaszce lub w foremce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty chlebek naciąć w kilku miejscach, posmarować białkiem, posypać czarnuszką.

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40minut.
Cukiniowy chlebek z bazylią
Cukinie pokroić w kosteczkę, wymieszać z solą, odcisnąć
Cukiniowy chlebek z bazylią
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, olej, zsiadłe mleko i sól
Cukiniowy chlebek z bazylią
Wsypać przyprawy, cukinię i posiekaną bazylię
Cukiniowy chlebek z bazylią
Wszystko razem dokłądnie wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia
Cukiniowy chlebek z bazylią
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować bochenek
Cukiniowy chlebek z bazylią
Wyrośnięty chlebek naciąć w kilku miejscach, posmarować białkiem i posypać czarnuszką
Cukiniowy chlebek z bazylią
Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor