Sposób przygotowania:
Zakręcony chlebek z kakao
Drożdże umieszczam w miseczce, zasypuję cukrem i rozcieram, odstawiam na kilka minut, następnie dodaję maślankę w temperaturze pokojowej, przesianą mąkę i oliwę. Dokładnie mieszam i wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej części dodaję przesiane kakao i dokładnie wyrabiam na jednolitą masę i kolor. Każdą kulkę ciasta wkładam do osobnej miski, przykrywam i pozostawiam w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po ok. 1-1,5 godzinie każdą część ciasta osobno wałkuje na placek (prostokąt). Na białą część kładę część ciemną i zawijam wzdłuż krótszego boku w rulon. Piekę chlebek w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 200*C. Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.
Po ok. 1-1,5 godzinie każdą część ciasta osobno wałkuje na placek (prostokąt). Na białą część kładę część ciemną i zawijam wzdłuż krótszego boku w rulon. Piekę chlebek w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 200*C. Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.
mela25
zbysiowa
misiabe
Pyza
evita0007
U Just My Delicious
na blogu jest identyczny :-)
kasiunia.1981
pod nazwa "zakręcony pszenny chleb"
olmanka