cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Chlebek pszenny z ricottą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niezwykle prosty, pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem serka "ricotta"

Chlebek pszenny z ricottą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chlebek pszenny z ricottą

 

  • 350 g mąki wysokoglutenowej/ np.manitoba/
  • 350 g mąki z pszenicy durum/semolina/
  • wody/może być mniej lub więcej w zależności od wilgotności mąki i rodzaju uzytej ricotty/
  • 200 g ricotty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 g soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

Chlebek pszenny z ricottą
-Do głębokiej miski wlać 1/2 szklanki wody , dodać pokruszone drożdże i wymieszać do całkowitego ich rozpuszczenia. -Wsypać obie mąki, dodać ricottę, 2 łyżki oliwy i tyle wody ,by otrzymać masę o odpowiedniej konsystencji. -Dodać sól i wyrobić ręką lub mikserem gładkie, jednolite ciasto. -Przełożyć do naoliwionej miski , przykryć czystą, suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia naok.1,5 godziny. -Po tym czasie ciasto odpowietrzyć i odłożyć jeszcze na ok.30 minut. -Przełożyć ciasto na omączony blat, podzielić na dwie części , z których należy uformować wałki /jeśli wymaga podsypać delikatnie mąką/ zakładając jeden za drugi. -Uformowany świderek zamknąć w wieniec i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. -Łyżkę oliwy wymieszać z odrobiną wody, dodać szczyptę soli i posmarować wierzch. -Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i piec ok. 10 minut, po czym zwiększyć temperaturę do200 st.C i piec chlebek 30 minut. do ładnego przyrumienienia się skórki. -Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Chlebek pszenny z ricottą
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto i pozostawic do wyrośnięcia.
Chlebek pszenny z ricottą
Ciasto podzielić na dwie części zwinąć w spiralę połączyć końce .
Chlebek pszenny z ricottą
Wierzch posmarować oliwną emulsją i posypać makiem.

Tagi:

chleb pieczywo