Sposób przygotowania:
Chlebek pszenny z ricottą
-Do głębokiej miski wlać 1/2 szklanki wody , dodać pokruszone drożdże i wymieszać do całkowitego ich rozpuszczenia. -Wsypać obie mąki, dodać ricottę, 2 łyżki oliwy i tyle wody ,by otrzymać masę o odpowiedniej konsystencji. -Dodać sól i wyrobić ręką lub mikserem gładkie, jednolite ciasto. -Przełożyć do naoliwionej miski , przykryć czystą, suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia naok.1,5 godziny. -Po tym czasie ciasto odpowietrzyć i odłożyć jeszcze na ok.30 minut. -Przełożyć ciasto na omączony blat, podzielić na dwie części , z których należy uformować wałki /jeśli wymaga podsypać delikatnie mąką/ zakładając jeden za drugi. -Uformowany świderek zamknąć w wieniec i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. -Łyżkę oliwy wymieszać z odrobiną wody, dodać szczyptę soli i posmarować wierzch. -Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i piec ok. 10 minut, po czym zwiększyć temperaturę do200 st.C i piec chlebek 30 minut. do ładnego przyrumienienia się skórki. -Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
mala-madzia