marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chlebek pszenny z serem i sezamem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zrobić zaczyn z z drożdży.Odstawić na 15 min.Dodać kolejnych składników.Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Wyłożyć do blachy.Piec 50-60 min

Chlebek pszenny z serem i sezamem.

Składniki:

Chlebek pszenny z serem i sezamem.

 

  • 0,5 kg.mąki pszennej,
  • 0,5 l.wody letniej,
  • 1/2 kostki drożdży,
  • łyżka cukru,
  • 3 łyżki płaskie startego parmezanu lub cheddara,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sezam biały lub czarny,
  • białko do posmarowania,
  • łyżka lub dwie oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Chlebek pszenny z serem i sezamem.
Drożdże pokruszyć, zalać letnią wodą w miseczce, dodać pełną łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia na kwadrans. Potem odmierzyć mąkę szklankami do dużej misy, od razu ją przesiewając. Dodać zaczyn, trzy łyżki startego parmezanu lub cheddara oraz oliwy. Soli można nie dodawać, bo parmezan jest dość słony lub szczyptę jak będzie dodany inny ser. Wyrobić i zagnieść oraz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie, rozgrzać piekarnik, natrzeć formę lub dwie olejem, ale cienko. Wyłożyć wyrośnięte ciasto w jednej dużej obu średnich formach, posmarować białkiem wierzch ciasta i posypać obficie sezamem jaki się ma w zapasie. Wstawić formy z zawartością do gorącego piekarnika na 50-60 min. i piec w temp.200-210 st. C. Po upieczeniu wyjąć i kroić chleb od razu. Spożywać z osełką górską.

Tagi:

chleb pieczywo