Sposób przygotowania:
Chlebek pszenny z serem i sezamem.
Drożdże pokruszyć, zalać letnią wodą w miseczce, dodać pełną łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia na kwadrans. Potem odmierzyć mąkę szklankami do dużej misy, od razu ją przesiewając. Dodać zaczyn, trzy łyżki startego parmezanu lub cheddara oraz oliwy. Soli można nie dodawać, bo parmezan jest dość słony lub szczyptę jak będzie dodany inny ser. Wyrobić i zagnieść oraz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie, rozgrzać piekarnik, natrzeć formę lub dwie olejem, ale cienko. Wyłożyć wyrośnięte ciasto w jednej dużej obu średnich formach, posmarować białkiem wierzch ciasta i posypać obficie sezamem jaki się ma w zapasie. Wstawić formy z zawartością do gorącego piekarnika na 50-60 min. i piec w temp.200-210 st. C. Po upieczeniu wyjąć i kroić chleb od razu. Spożywać z osełką górską.
ami91