Sposób przygotowania:
Chlebek z kaszą
Kaszę przygotować z osoloną wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić. W wodzie z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże, odstawić na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Do suchych składników dodać rozczyn drożdżowy, kefir, olej i kaszę. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować owalny bochenek. Ułożyć je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Jak bochenki urosną, naciąć je ukośnie ostrym nożem i posmarować wodą. Chlebki piec w 200 stopniach przez ok. 45 minut. Upieczone bochenki ostudzić na kratce kuchennej.
Alex_M