Sposób przygotowania:
Chlebek z ziarnami na bogato1.
Wsypać do miski mąkę krupczatkę i mąkę żytnią pełnoziarnistą, wymieszać.
2.
Dosypać wszystkie ziarna oraz otręby i ostropest i ponownie wymieszać.
3.
Wsypać cukier trzcinowy i znowu wymieszać łyżką.
4.
Dosypać sól kuchenną, za każdym razem mieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do wymieszanych składników.
6.
Wlać letnią wodę do reszty składników.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C na 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce. Smacznego !