Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek z ziarnami na bogato

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chlebek bardzo dobry z wieloma błonnikami. Polecam na śniadanie lub też na kolację. Ten akurat był przeznaczony do poczęstowania, stąd brak przekroju. Jednak wiem, że bardzo wszystkim smakował.

Chlebek z ziarnami na bogato

Składniki:

Chlebek z ziarnami na bogato

 

  • 750 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki ostropestu mielonego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki sezamu czarnego
  • 50 g ziaren chia
  • 100 g słonecznika
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soli
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody

Sposób przygotowania:

Chlebek z ziarnami na bogato

1.

Chlebek z ziarnami na bogato
Wsypanie do miski obu rodzajów mąki i wymieszanie

Wsypać do miski mąkę krupczatkę i mąkę żytnią pełnoziarnistą, wymieszać.

2.

Chlebek z ziarnami na bogato
Dosypanie do miski wszystkich ziaren bogatych w błonnik

Dosypać wszystkie ziarna oraz otręby i ostropest i ponownie wymieszać.

3.

Chlebek z ziarnami na bogato
Dosypanie cukru trzcinowego do pozostałych składników

Wsypać cukier trzcinowy i znowu wymieszać łyżką.

4.

Chlebek z ziarnami na bogato
Dosypanie soli kuchennej i dokładne wymieszanie

Dosypać sól kuchenną, za każdym razem mieszać.

5.

Chlebek z ziarnami na bogato
Dodanie świeżych drożdży i ponowne wymieszanie

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do wymieszanych składników.

6.

Chlebek z ziarnami na bogato

Wlać letnią wodę do reszty składników.

7.

Chlebek z ziarnami na bogato

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

8.

Chlebek z ziarnami na bogato

Po upływie tego czasu ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze na około 15 minut.

9.

Chlebek z ziarnami na bogato

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C na 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Chlebek z ziarnami na bogato

Wystudzić na kratce. Smacznego !