Sposób przygotowania:
Chlebek ze smażoną cebulką
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na 3 łyżkach oleju do zrumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę, drożdże, sól, cukier, wodę i usmażoną cebulę przekładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. (jak jest chłodniej to dłużej). Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do 3 foremek (o wymiarach 12 x 30 cm) wysmarowanych masłem i posypanych słonecznikiem. Posypujemy kaszą manną i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min. Gdy ciasto wyrośnie foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Po ok. 25 minutach temperaturę zwiększamy do 200 C. Pieczemy jeszcze ok. 45 min.