Sposób przygotowania:
Chlebek żurawinowo - morelowy na mące chlebowej1.
Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typ 1050.
2.
Dosypać amarantus, czarny sezam i pistacje łuskane, wymieszać.
3.
Dodać żurawinę i pokrojone morele i znowu wymieszać.
4.
Wsypać sól morską jodowaną, za każdym razem mieszać.
5.
Wlać miód spadziowy, wymieszać łyżką drewnianą.
6.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
7.
Na końcu wlać letnią wodę.
8.
Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
9.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 20 minut.
10.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
11.
Wystudzić na kratce.
12.
Smacznego !