renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Chlebki maślano-czosnkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste do wykonania pieczywko.

Chlebki maślano-czosnkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebki maślano-czosnkowe

 

Sposób przygotowania:

Chlebki maślano-czosnkowe
Przygotowujemy wysoką miskę. Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy sól i drożdże i razem te składniki mieszmy. Następnie do suchych składników dodajemy resztę tj. mleko, jogurt, oliwę i zagniatamy ciasto tak żeby odchodziło od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 5-6 kulek, formujemy z nich placuszki, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy siekanym czosnkiem a następnie pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Chlebki maślano-czosnkowe
Suche składniki umieścić w misce i wymieszać.
Chlebki maślano-czosnkowe
Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto.
Chlebki maślano-czosnkowe
Po wyrośnięciu odrywamy po kawałku i formujemy placuszki.
Chlebki maślano-czosnkowe
Placuszki smarujemy masłem i posypujemy siekanym czosnkiem i pieczemy.