Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Chlebki typu naan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepsze tuż po upieczeniu

Chlebki typu naan

Składniki:

Chlebki typu naan

 

Sposób przygotowania:

Chlebki typu naan
Z drożdży, cukru, odrobiny mąki i ciepłej wody zrobić rozczyn. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki -mąkę, łyżeczkę soli, ok pół szklanki ciepłej wody, olej i jogurt, który najlepiej wyjąc z lodówki wcześniej by zdążył wyjść z zimna. Wyrobić ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Po wyrośnięciu formować placuszki grubości ok centymetra. Posmarowane białkiem lub oliwą posypywać aromatycznymi przyprawami - na przykład czarnuszką, sezamem czy też rozmarynem. Piec dopóki się nie zezłocą.

Tagi:

chleb pieczywo