kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Chlebowe szaszłyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne chlebowe szaszłyki zrobione z chleba tostowego, różnych serów, szynki. Bardzo polecam.

Chlebowe szaszłyki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebowe szaszłyki

 

  • 6 kawałków chleba tostowego
  • 3 plastry szynki gotowanej
  • 1 plaster topionego sera
  • 1 plaster żółtego sera
  • 2 plasterki pomidora
  • 2 plasterki mozzarelli
  • 4 łyżeczki ketchupu z czubkiem
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka serka naturalnego
  • 12 listków bazylii
  • 50 gram margaryny
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Chlebowe szaszłyki
Margarynę rozpuszczamy. Chleb wyjmujemy z opakowania, odkrajamy skórki. Jeden kawałek smarujemy serkiem naturalnym, drugi musztardą a pozostałe ketchupem.

Pomidor myjemy, osuszamy i kroimy plasterki. Mozzarellę wyjmujemy z opakowania, kroimy na plasterki.

Na kawałek posmarowany serkiem naturalnym kładziemy plaster szynki i po dwa plasterki pomidora i mozzarelli.

Na kawałek posmarowany ketchupem kładziemy plaster szynki i sera

topionego.

Na kawałek posmarowany musztardą kładziemy plaster szynki i żółtego sera.

Na pozostałe kawałki kładziemy listki bazylii. Składamy chleb lekko dociskając i kroimy każdą kanapkę na cztery części. Każdą pokrojoną kanapkę nabijamy na patyczek do szaszłyków. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z każdej strony roztopioną margaryną. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po 15 minut z każdej strony.
Chlebowe szaszłyki
Chleb kładziemy na desce i odkrajamy skórki
Chlebowe szaszłyki
Kawałki chleba smarujemy serkiem, musztardą, ketchupem i kładziemy listki bazylii
Chlebowe szaszłyki
Na posmarowane kawałki chleba, kładziemy wędlinę, sery, mozzarellę, pomidora
Chlebowe szaszłyki
Chlebowe szaszłyki smarujemy roztopioną margaryną