Chłodnik

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Jeżeli po 4 dniach jedzenia codzienne tego chłodnika domownikom się nie znudził to co ja więcej będę pisać :)

Chłodnik

Składniki:

Chłodnik

 

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka dymki
  • 1/2 pęczka koperku
  • kilka listków świeżej bazylii lub majeranku
  • 1 mały ogórek lub pół długiego
  • 4 jajka
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1/2 litra kefiru
  • 1/2 lita jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku (najlepiej młodego)
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Chłodnik
Warzywa dokładnie opłucz, szczególnie botwinę - bardzo starannie. Odkrój buraczki obierz, pokrój w małą kostkę, włoszczyznę oczyść z ogonków, ziemi, oczek. Ugotuj do miękkości razem z burakami w małej ilości wody (ok. 15 min). W tym czasie pokrój łodygi i liście botwiny. Z garnka wyjmij włoszczyznę i wrzuć botwinę - gotuj jeszcze 5 minut. Ugotuj jajka na twardo. Rzodkiewkę, ogórka, cebulki dymki pokrój w kosteczkę, szczypior, koperek zioła drobno posiekaj. Zgaś płomień, zakwaś sokiem z cytryny, aby barszcz nabrał pięknej czerwonej barwy, ostudź lekko zupę, wlej kefir i jogurt, dorzuć posiekane nowalijki, przetarty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Można dodać odrobinę cukru. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem przekrojonym na ćwiartki.

Tagi:

jajko jajka