Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z dodatkiem imbiru, trawy cytrynowej i bazylii to idealna zupa na upalne dni.

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • · 250 g truskawek + kilka do podania
  • · 300 g obranego arbuza (waga po obraniu ze skóry)
  • · sok z 1/2 cytryny
  • · łyżeczka świeżego startego imbiru
  • · świeża bazylia
  • · łyżeczka octu balsamicznego
  • · ser bałkański
  • · 2 łyżki oleju + do podania
  • · 1/3 łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
  • · sól
  • · pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy
Truskawki i pozbawionego pestek arbuza blendujemy.D oddajemy sok z cytryny, świeży imbir, listki bazylii, ocet balsamiczny, olej oraz trawę cytrynową. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem, przecieramy przez gęste sito. Dobrze schładzamy. Podajemy z kostkami sera bałkańskiego, plasterkami truskawek, świeżą bazylią i kapką oleju. Smacznego!
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy
Etap 1 Chłodnik arbuzowo-truskawkowy - blendowanie truskawek i arbuza
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy
Etap 2 Chłodnik arbuzowo-truskawkowy - doprawianie imbirem, trawą cytrynową i sokiem z cytryny
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy
Etap 3 Chłodnik arbuzowo-truskawkowy - ostateczne doprawianie zupy

Tagi:

sery ser