dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Chłodnik litewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupę tą należy podawać mocno schłodzoną wobec czego jest idealnym rozwiązaniem na upalne dni.

Chłodnik litewski

Składniki:

Chłodnik litewski

 

  • 30 dag cielęciny bez kości
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 pęczki botwiny
  • 1 burak
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 świeży ogórek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik litewski
Mięsko umyć, zalać 1 litrem zimnej wody, osolić i gotować około 30 minut. Włoszczyznę obrać, umyć, wrzucić do wywaru i gotować na małym ogniu kolejne 30 minut. Mięso wyjąć, ostudzić, pokroić w paski, włoszczyznę usunąć. Umytego buraka, ugotować w łupinie, obrać, ostudzić i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Botwinę oczyścić, obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Gotować około 15 minut. Po tym czasie wyjąć, zmiksować. Masę pozostawić, aż przestygnie. Wywar ostudzić. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Masę warzywną połączyć ze śmietaną, kefirem, wywarem oraz sokiem pomidorowym. Dodać jajka, buraka, ogórka, pokrojone w paski mięso oraz zieleninę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Zupę podawać na zimno.