Sposób przygotowania:
Chłodnik litewski
Mięsko umyć, zalać 1 litrem zimnej wody, osolić i gotować około 30 minut. Włoszczyznę obrać, umyć, wrzucić do wywaru i gotować na małym ogniu kolejne 30 minut. Mięso wyjąć, ostudzić, pokroić w paski, włoszczyznę usunąć. Umytego buraka, ugotować w łupinie, obrać, ostudzić i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Botwinę oczyścić, obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Gotować około 15 minut. Po tym czasie wyjąć, zmiksować. Masę pozostawić, aż przestygnie. Wywar ostudzić. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Masę warzywną połączyć ze śmietaną, kefirem, wywarem oraz sokiem pomidorowym. Dodać jajka, buraka, ogórka, pokrojone w paski mięso oraz zieleninę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Zupę podawać na zimno.