Sposób przygotowania:
Chłodnik litewski słodko-kwaśny
Buraczki jak i włoszczyznę obieramy. Zalewamy około 500ml wody z dodatkiem octu z czerwonego wina oraz soli. Garujemy w szybkowarze około 7 minut na najwyższym stopniu (lub gotujemy pod przykryciem do miękkości buraczków). Esencjonalny wywar przelewamy do dużej miski i studzimy. Buraczki odkładamy na bok, a włoszczyzny się pozbywamy. Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy i dodajemy do wywaru. Rzodkiewkę myjemy i również siekamy na mniejsze kawałki. Ogórki małosolne nie obieramy i też drobno kroimy. Możemy pomóc sobie robotem kuchennym. Na koniec pod nóż idą ugotowane buraczki. Wszystkie pokrojone cieniutko warzywa łączymy z wywarem. Wlewamy zsiadłe mleko oraz kefir. Energicznie mieszamy. Następnie dodajemy ocet balsamiczny wraz z cukrem. Ilość octu i cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności jaki smak słodko-kwaśny lubimy – mocniejszy czy łagodniejszy. Tak przygotowany chłodnik odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz plasterkami suchej, wędzonej kiełbasy. Smacznego.