pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Chłodnik litewski słodko-kwaśny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podany z plasterkami kiełbasy i ugotowanym jajkiem.

Chłodnik litewski słodko-kwaśny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik litewski słodko-kwaśny

 

  • buraczki czerwone 4
  • włoszczyzna 1
  • cebula 1
  • czosnek ząbki 2
  • rzodkiewka 2 pęczki
  • ogórki małosolne 4
  • kefir 500ml
  • zsiadłe mleko 500ml
  • ocet balsamiczny 5 łyżek
  • cukier 2 łyżki
  • sól do smaku
  • ocet z czerwonego wina 1 łyżka
  • jajka ugotowane na twardo
  • kiełbasa wędzona

Sposób przygotowania:

Chłodnik litewski słodko-kwaśny
Buraczki jak i włoszczyznę obieramy. Zalewamy około 500ml wody z dodatkiem octu z czerwonego wina oraz soli. Garujemy w szybkowarze około 7 minut na najwyższym stopniu (lub gotujemy pod przykryciem do miękkości buraczków). Esencjonalny wywar przelewamy do dużej miski i studzimy. Buraczki odkładamy na bok, a włoszczyzny się pozbywamy. Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy i dodajemy do wywaru. Rzodkiewkę myjemy i również siekamy na mniejsze kawałki. Ogórki małosolne nie obieramy i też drobno kroimy. Możemy pomóc sobie robotem kuchennym. Na koniec pod nóż idą ugotowane buraczki. Wszystkie pokrojone cieniutko warzywa łączymy z wywarem. Wlewamy zsiadłe mleko oraz kefir. Energicznie mieszamy. Następnie dodajemy ocet balsamiczny wraz z cukrem. Ilość octu i cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności jaki smak słodko-kwaśny lubimy – mocniejszy czy łagodniejszy. Tak przygotowany chłodnik odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz plasterkami suchej, wędzonej kiełbasy. Smacznego.
Chłodnik litewski słodko-kwaśny
Z oczyszczonych warzyw gotujemy esencjonalny wywar
Chłodnik litewski słodko-kwaśny
Do wywaru dodajemy drobna posiekaną cebulkę oraz czosnek
Chłodnik litewski słodko-kwaśny
Dodajemy równiez pokrojone ogórki, rzodkiewki i buraczki
Chłodnik litewski słodko-kwaśny
Zalewamy kefirem i zsiadłym mlekiem. Dodajemy cukier i ocet balsamiczny