Sposób przygotowania:
Chłodnik na rosole
Cebulę obrać, opłukać, posiekać, mięso i grzybek opłukać, zalać 800 ml wody, gotować 1 godzinę. Wywar przecedzić. Mięso pokroić w zapałkę. Botwinę dokładnie opłukać, posiekać, zalać 200 ml wody, gotować 20 minut. Dodać do wywaru z mięsa, odparować do objętości 700 ml, ostudzić. Ogórek obrać, posiekać, posolić i odcisnąć z płynu. Koperek i szczypiorek pokroić, szyjki rakowe i jajka obrane ze skorupek pokroić w kostkę. Wymieszać wywar ze śmietaną i kwasem, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem. Mocno schłodzić i podawać. Do chłodnika można dodać 100 g pokrojonej w kostkę galaretki z rosołu z cielęciny i żelatyny. Botwinkę można ugotować z 50 g liści szczawiu.
PaniTereska