bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Chłodnik ogórkowy na upalne dni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny, szybki i orzezwiajacy chłodnik

Chłodnik ogórkowy na upalne dni

Składniki:

Chłodnik ogórkowy na upalne dni

 

  • 250 ml rosołu (bulionu)
  • 3/4 l maślanka
  • 3 łyzki kefiru
  • kilka ogórków kiszonych
  • 3 ogórki zielone
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek rzodkiewki
  • koperek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik ogórkowy na upalne dni
Warzywa, każdy rodzaj osobno traktuje blenderem (ale nie na miazge) zeby zetrzeć. Maślanka wymieszana z 3 łyzkami kefiru, do tego dodane warzywa i wlany rosół dla rozrzedzenia. Do smaku mozna dodać 2-3 łyżki zalewy z ogórkaw kiszonych.Nastepnie posypane koperkiem i zostawione do lodówki na 1h dla schlodzenia i przegryzienia sie.