Sposób przygotowania:
Chłodnik owocowo mleczny z grzankami
bułkę okroiłam ze skórki a środek pokroiłam w kostkę. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam kawałki pieczywa i wymieszałam żeby ze wszystkich stron pokryły się lekko tłuszczem. Smażyłam aż zaczęły się złocić. Posypałam cukrem i smażyłam dalej, ale już nie mieszałam łyżką tylko potrząsałam patelnią – kostki bułki powinny się pokryć karmelem i ładnie zrumienić. Zdjęłam patelnię z ognia, posypałam całość cynamonem i jeszcze chwilę potrząsałam żeby składniki się wymieszały. Przesypałam grzaneczki na talerz i zostawiłam do wystudzenia. Suszoną żurawinę posiekałam. Brzoskwinie sparzyłam i obrałam ze skórki. Miąższ pokroiłam na kawałki usuwając pestki, wrzuciłam do pojemnika blendera. Wlałam bardzo zimne mleko i zmiksowałam – nie słodziłam bo owoce były bardzo słodkie. Zimny chłodnik wlałam do kieliszków, dodałam grzaneczki i posypałam żurawiną. Podałam od razu po przygotowaniu.