SUPERPRZEPIS

Chłodnik z awokado

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Chłodnik z awokado

Delikatny w smaku chłodnik, któremu pikanterii dodaje papryka użyta do dekoracji. Pyszny i szybki w przygotowaniu - doskonały na upały!

Składniki:

Chłodnik z awokado

 

  • Składniki:
  • 1 duży jogurt naturalny (400 ml),
  • 2 małe ogórki gruntowe,
  • 2 owoce awokado,
  • Sok z ½ limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¼ małej cebulki,
  • Łyżka oliwy z oliwek,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Pomidorki koktajlowe do dekoracji,
  • Papryka w proszku do dekoracji,
  • 3-4 kostki lodu

Sposób przygotowania:

Chłodnik z awokado

Etap 1

Chłodnik z awokado
ogórki i awokado kroimy na mniejsze części

Ogórki myjemy, kroimy na mniejsze części (nie obieramy ze skórki). Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Awokado nacinamy w połowie, przekręcamy, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.
Tak przygotowane składniki umieszczamy w garnku.

ETAP 2

Chłodnik z awokado
przygotowane składniki zalewamy jogurtem

Skrapiamy sokiem z limonki i zalewamy jogurtem. Całość miksujemy. Dodajemy oliwę oraz doprawiamy do smaku.

ETAP 3

Chłodnik z awokado
chłodnik dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku

Na koniec wrzucamy kostki lodu i miksujemy do ich rozkruszenia.
Chłodnik porcjujemy na miseczki. Dekorujemy pokrojonymi pomidorkami oraz papryką w proszku. Podajemy od razu.


Tagi:

lody awokado