misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Choco-banana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodycz czekolady połączona z kremowym smakiem bananów to strzał w dziesiątkę

Choco-banana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Choco-banana

 

  • 25 dkg herbatników
  • 7 dkg masła (roztopione)
  • 400 ml gotowej masy kajmakowej
  • 20 dkg czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 banany
  • ew. kako do dekoracji

Sposób przygotowania:

Choco-banana
Herbatniki kruszymy w mikserze. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód małej tortownicy (20 cm) wykładamy folią aluminiową. Herbatniki wsypujemy do tortownicy i dociskając np. szklanką formujemy spód i boki. Wstawiamy do lodówki.



Czekoladę łamiemy w mniejsze kawałeczki i topimy na parze. Gotowy kajmak miksujemy z ciepłą, rozpuszczoną czekoladą.

Na wcześniej przygotowany spód układamy jednego banana pokrojonego w plasterki. Zalewamy masą czekoladową. Wstawiamy do zamrażarki na 3 godziny lub do lodówki na całą noc.

Gdy masa dobrze zastygnie możemy "odciąć" zbyt wysokie brzegi.



Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy drugiego banana pokrojonego w plasterki. Śmietanę wykładamy na masę czekoladową. Można udekorować niewielką ilością gorzkiego kakao.



Smacznego!
Choco-banana
Banany układamy na spodzie z herbatników tuż przed wlaniem masy czekoladowej
Choco-banana
Do masy czekoladowej możemy użyć gotowego kajmaku lub przygotować swój ze słodzonego mleka skondensowanego
Choco-banana
Jeżeli brzegi są zbyt wysokie \"odcinamy\" je dopiero kiedy masa czekoladowa dobrze zastygnie

Tagi:

czekolada