Sposób przygotowania:
Choinka z pierniczków z lukrem
W rondelku rozgrzać i roztopić masło z cukrem oraz miodem. Dodać przyprawę do piernika, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. Wymieszać, wystudzić i wbić do tego jajko, rozbełtać i wlać do przesianej mąki na stolnicę. Dosypać kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wyrobić ciasto elastyczne i owinąć w folię spożywczą. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki, po tym czasie wyjąć i rozwałkować podsypując delikatnie mąką.
Z ciasta wycinać foremkami różnej wielkości gwiazdki, wycięte ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika.
Piec około 7-10 minut w 190 stopniach. Wystudzone gwiazdki układać jedna na drugiej sklejając przygotowanym lukrem z cukru pudru i białek. Układanie zaczynać od największej gwiazdy, a kończąc na malutkich. Na końcach gwiazdek i na środkach smarować lukrem.
Całość posypać cukierkami ozdobnymi tzw. posypką kolorową.
Pozostawić aby wszystko wyschło i dekoracyjna jadalna choinka gotowa :)
Z ciasta wycinać foremkami różnej wielkości gwiazdki, wycięte ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika.
Piec około 7-10 minut w 190 stopniach. Wystudzone gwiazdki układać jedna na drugiej sklejając przygotowanym lukrem z cukru pudru i białek. Układanie zaczynać od największej gwiazdy, a kończąc na malutkich. Na końcach gwiazdek i na środkach smarować lukrem.
Całość posypać cukierkami ozdobnymi tzw. posypką kolorową.
Pozostawić aby wszystko wyschło i dekoracyjna jadalna choinka gotowa :)