Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Piernikowe choinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie choinki z pierniczków są ozdobą mojego świątecznego stołu. Ładnie się prezentują, pięknie pachną i po świętach pysznie smakują.

Piernikowe choinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe choinki

 

 

  • Dodatki:
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 opakowanie białego lukru
  • perełki, śnieżynki i gwiazdki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piernikowe choinki
Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać, wymieszać z przyprawami. Do garnka włożyć miód, dodać masło i cukier, podgrzać, rozpuścić, ostudzić.

Połączyć z mąką, dodać jajko, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć na 10 minut. Następnie rozwałkować na grubość 5-6 mm.

Wykrawać ciasteczka o różnej wielkości, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 10 minut

Upieczone, zimne pierniczki połączyć za pomocą rozpuszczonej czekolady i ozdobić według uznania.
Piernikowe choinki
Wszystkie suche składniki razem wymieszać
Piernikowe choinki
Miód, masło i cukier podgrzewać do rozpuszczenia
Piernikowe choinki
Do suchych składników dodać jajko i płynny miód z masłem
Piernikowe choinki
Zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać ciasteczka