Sposób przygotowania:
Pierniczki z lukrem z białek
W garnuszku podgrzać masło i roztopić z cukrem i miodem. Dodać resztę składników i wyrobić lub zmiksować. Cisto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 h.
Wyjąć po tym czasie i rozwałkować ciasto na 5 mm. Wycinać foremkami różnymi ciasteczka, ja zrobiłam księżyce, choinki, ludziki itp.
Przekładać na blaszki wyłożone papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Włożyć do piekarnika i piec około 10 minut, wystudzone polać lukrem przygotowanym z białek i cukru pudru : białka ubić na sztywną pianę i dosypywać cukier puder, ucierać łyżką aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Posypać ozdobną posypką i chwilę pozostawić aby lukier zasechł.
Przechowywać szczelnie zamknięte w pudełku.
Wyjąć po tym czasie i rozwałkować ciasto na 5 mm. Wycinać foremkami różnymi ciasteczka, ja zrobiłam księżyce, choinki, ludziki itp.
Przekładać na blaszki wyłożone papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Włożyć do piekarnika i piec około 10 minut, wystudzone polać lukrem przygotowanym z białek i cukru pudru : białka ubić na sztywną pianę i dosypywać cukier puder, ucierać łyżką aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Posypać ozdobną posypką i chwilę pozostawić aby lukier zasechł.
Przechowywać szczelnie zamknięte w pudełku.