PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Choinki cytrynowe

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Efektownie wyglądające cytrynowe choineczki.

Choinki cytrynowe

Składniki:

Choinki cytrynowe

 

  • Składniki:

 

  • Ciasto:
  • 1 Ciasto kruche Dr. Oetkera
  • 1 jajko
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • sok i starta skórka z ½ cytryny

 

  • Do dekoracji:
  • 1 Pisaki cukrowe Dr. Oetkera
  • 1 Perełki cukrowe Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Choinki cytrynowe
Sposób przygotowania: Ciasto kruche wsypać do miski, dodać masło, jajko, sok z cytryny, starta skórkę cytrynową (cytrynę trzeba wcześniej sparzyć wrzątkiem), Zagnieść ciasto, uformować w kulę i schłodzić 30 minut w lodówce. Rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i foremkami różnej wielkości wycinać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia i piec ok. 20 minut. Piekarnik gazowy: temp. 200° C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 200° C (powinien być podgrzany) Ciasteczka układać jedno na drugim (od największego do najmniejszego) przekładając kremem z pisaków. Choineczki obsypać perełkami cukrowymi.