haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Chrupiące chili con carne z nachosami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pikantna przystawka lub dodatek do piwa, a może zwyczajnie obiad? Chrupiące nachosy oblane rozpuszczonym serem z dodatkiem paprykowego chili con carne, to nie tylko męskie danie - smakuje każdemu!

Chrupiące chili con carne z nachosami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Chrupiące chili con carne z nachosami

 

  • 1 paczka nachosów
  • dwie garści startego żółtego sera
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili medium
  • 1 papryczka chili hot
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej i wędzonej
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • 1/2 szklanki pomidorów z puszki krojonych
  • 1/2- 1 szklanki bulionu

Sposób przygotowania:

Chrupiące chili con carne z nachosami
1. Mielone podsmażyłam na patelni razem z cebula i czosnkiem.

2. Dodałam pokrojona w kostkę paprykę, liść laurowy, drobno pokrojoną chili medium i pół chili hot, zalałam bulionem i pomidorami z puszki i dusiłam ok 20 minut. Doprawiłam.

3. Dorzuciłam fasolę i kukurydzę, wymieszałam i jeśli potrawa jest zbyt rzadka - zwykle odparowuję nadmiar płynu.

4. Chili con carne przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wbiłam nachosy i obficie posypałam żółtym serem. Zapiekałam w piekarniku lub pod grillem elektrycznym aż ser się rozpuści.

Smacznego!
Chrupiące chili con carne z nachosami
Mięso smazymy na patelni razem z cebulą i czosnkiem.
Chrupiące chili con carne z nachosami
Zalewamy bulionem i dusimy około 20 minut.
Chrupiące chili con carne z nachosami
Dodajemy czerwona fasolkę i kukurydzę odparowuje nadmiar wody.
Chrupiące chili con carne z nachosami
Dodajemy nachosy i obficie posypujemy serem
Chrupiące chili con carne z nachosami
Zapiekamy aż ser się rozpuści
Chrupiące chili con carne z nachosami