WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szpinakowe kluski śląskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczne kluski śląskie w wersji z jajkiem wzbogacone o szpinak, dzięki któremu mają lekko zielony kolor i fajne ciapki.

Szpinakowe kluski śląskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowe kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe kluski śląskie

ETAP 1:

Ugotowane ziemniaki dobrze wystudzić. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Zimne ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Szpinak rozmrozić i dodać do ziemniaków. Wbić jajko i wsypać mąkę i szczyptę soli. Mąkę wsypywać partiami i zagniatać ciasto aż nie będzie się kleić. Generalnie mąki powinno być tyle co 1/4 ziemniaków. Tu trochę więcej z uwagi na mrożony szpinak.

Z zagniecionego ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej takiej kulce robić zagłębienie palcem tworząc charakterystycznego kluseczka.

Uformowane kluski odkładać na stolnicę posypaną mąką. W dużym garnku zagotować wodę i osolić.

Na wrzątek wrzucać kluski. Gotować je ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Podawać np. z mięsnym sosem.

Szpinakowe kluski śląskie
Szpinakowe kluski śląskie w trakcie gotowania
Szpinakowe kluski śląskie
Uformowane z ciasta kluseczki odłożone na deskę
Szpinakowe kluski śląskie
Zagniecione ciasto ziemniaczane ze szpinakiem na kluski
Szpinakowe kluski śląskie
Składniki na szpinakowe kluski śląskie włożone do miski