Sposób przygotowania:
Szpinakowe kluski śląskieETAP 1:
Ugotowane ziemniaki dobrze wystudzić. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Zimne ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Szpinak rozmrozić i dodać do ziemniaków. Wbić jajko i wsypać mąkę i szczyptę soli. Mąkę wsypywać partiami i zagniatać ciasto aż nie będzie się kleić. Generalnie mąki powinno być tyle co 1/4 ziemniaków. Tu trochę więcej z uwagi na mrożony szpinak.
Z zagniecionego ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej takiej kulce robić zagłębienie palcem tworząc charakterystycznego kluseczka.
Uformowane kluski odkładać na stolnicę posypaną mąką. W dużym garnku zagotować wodę i osolić.
Na wrzątek wrzucać kluski. Gotować je ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Podawać np. z mięsnym sosem.
SylaUla