migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Książka Kucharska: Dania dla dzieci

Chrupiące gofry na oleju rzepakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nie ma to jak chrupiące goferki z dodatkiem bitej śmietany. Najlepszy deser dla dzieci i dorosłych.Oczywiście dodatki mogą dowolne to co lubimy.

Chrupiące gofry na oleju rzepakowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące gofry na oleju rzepakowym

 

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatki: u mnie bita śmietana ( ok 700 ml śmietanki 30%) oraz owoce-truskawki i winogrona

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry na oleju rzepakowym
Przygotować ciasto gofrowe. Do miski wlać mleko, wodę i olej. Następnie dodać cukier, szczyptę soli i jajka, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto ma gęsta konsystencję ale powinno powoli spływać z łyżki. Następnie rozgrzać gofrownicę i piec gofry. Czasu nie podaję bo to zależy od sprzętu. Gofry wystudzić i zajadać z dowolnymi dodatkami. U mnie znany duet bita śmietana i owoce. Z podanych składników wychodzi mi na mojej gofrownicy 12 gofrów.
Chrupiące gofry na oleju rzepakowym
Etap 1 Do miski wlać mleko, wodę i olej. Następnie dodać cukier, szczyptę soli i jajka, dokładnie wymieszać mikserem.
Chrupiące gofry na oleju rzepakowym
Etap 2 Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Chrupiące gofry na oleju rzepakowym
Etap 3 Następnie rozgrzać gofrownicę i piec gofry.
Chrupiące gofry na oleju rzepakowym
Etap 4 Ubić śmietanę i podawać z goframi