marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chrupiące placuszki orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Ten deser może służyć jako podwieczorek, ale też jako drugie śniadanie lub lunch. Orzechy jako dodatek mogą być różne, nawet te importowane, np. brazylijskie, macademia lub pinia. Wystarczy kupić małą ilość, by smakowało.

Chrupiące placuszki orzechowe

Składniki:

Chrupiące placuszki orzechowe

 

  • 1-2 szklanki mąki pszennej lub kukurydzianej,
  • 4-5 jaj,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 4-5 łyżek miodu płynnego,
  • po 5 dag. orzechów kruszonych, np. brazylijskie, pinia, pistacja,
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki 30%,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Chrupiące placuszki orzechowe
Ciasto na racuszki, tj. mąkę pszenną bądź kukurydzianą, jajka, mleko lub śmietanka 30%, miód płynny, cukier oraz pokruszone, ale nie zmielone orzechy oraz szczyptę soli ubić w misie trzepaczką sprężynową na jednolitą masę.

Na patelnię wlać olej, rozgrzać i na rozgrzany kłaść łyżkami po trzy lub cztery sztuki placuszów. Smażyć na średnim ogniu z 5-7 min. z obu stron na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na łopatce kuchennej i przełożyć na płaskie talerze.

Można posypać cukrem pudrem, ale i tak są dość słodkie.

smażenie