Sposób przygotowania:
Chrupiące placuszki orzechowe
Ciasto na racuszki, tj. mąkę pszenną bądź kukurydzianą, jajka, mleko lub śmietanka 30%, miód płynny, cukier oraz pokruszone, ale nie zmielone orzechy oraz szczyptę soli ubić w misie trzepaczką sprężynową na jednolitą masę.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać i na rozgrzany kłaść łyżkami po trzy lub cztery sztuki placuszów. Smażyć na średnim ogniu z 5-7 min. z obu stron na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na łopatce kuchennej i przełożyć na płaskie talerze.
Można posypać cukrem pudrem, ale i tak są dość słodkie.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać i na rozgrzany kłaść łyżkami po trzy lub cztery sztuki placuszów. Smażyć na średnim ogniu z 5-7 min. z obu stron na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na łopatce kuchennej i przełożyć na płaskie talerze.
Można posypać cukrem pudrem, ale i tak są dość słodkie.
smażenie