SUPERPRZEPIS

Chrupiące rybki w czekoladzie

  • 7
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Chrupiące rybki w czekoladzie Więcej zdjęć (5)

Eksperyment - chrupiące rybki z sosem czekoladowym udał się wyśmienicie, warte spróbowania dla smakoszy!

Składniki:

Chrupiące rybki w czekoladzie

 

  • 500 g małych rybek
  • pieprz ziołowy (1 łyżka)
  • sól
  • mąka pszenna pełnoziarnista (2-3 łyżki)
  • olej do smażenia
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • łyżka masła
  • 1 duża cytryna
  • 1 papryczka chilli
  • chilli w proszku do smaku
  • pół cytryny i listki mięty do dekoracji

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące rybki w czekoladzie
Rybki myjemy, czyścimy, oprószamy solą.Mieszamy mąkę z pieprzem , obtaczamy nią rybki. Smażymy rybki na chrupiąco jak chrust. Szorujemy cytrynę, ścieramy skórkę. Wyciskamy z niej sok. Masło wkładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną drobno papryczkę chilli i startą skórkę. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Rozpuszczamy czekoladę, doprawiamy do smaku chilli w proszku. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody. Wlewamy sos do małych miseczek. Podajemy rybki na talerzu z sosem czekoladowym i pokrojoną w plasterki cytryną oraz miętą.Rybki najlepiej brać w paluszki, moczyć w sosie i zajadać :)
Chrupiące rybki w czekoladzie
Rybki myjemy, czyścimy i oprószamy solą.
Chrupiące rybki w czekoladzie
Masło wkładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną drobno papryczkę chilli.
Chrupiące rybki w czekoladzie
Szorujemy cytrynę, ścieramy skórkę z cytryny.
Chrupiące rybki w czekoladzie
Rybki najlepiej jeść palcami zanurzając w sosie czekoladowym

Tagi:

czekolada