kkaarrcciiaa18

kkaarrcciiaa18

Kucharz
[Przepisów: 16]

Chrupkie ciasto krówkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupkie ciasto krówkowe - deser

Chrupkie ciasto krówkowe

Składniki:

Chrupkie ciasto krówkowe

 

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 9 opakowań herbatników
  • 2 puszki masy krówkowej
  • 2 kostki masła
  • mleko do namoczenia herbatników

Sposób przygotowania:

Chrupkie ciasto krówkowe
1. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj. Z białej ubij pianę. Dodaj do ciasta, połącz. Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x36 cm ). Piecz ok. 25 min w temp. 180 stopni. Ostudź, przekrój na dwa placki. 2. Obydwie masy krówkowe utrzyj z miękkim masłem na gładką masę. Spodnie ciasto ułóż w formie, w której się piekło ( możesz ją nasączyć ponczem, likierem, naparem herbacianym ). Posmaruj masą krówkową. Herbatniki namocz w mleku. Warstwę umieść na cieście. Posmaruj masą krówkową, ułóż herbatniki ( w sumie powinny być 3 warstwy herbatników, każda posmarowana masą krówkow ). Przykryj biszkoptem, posmaruj masą krówkową. Posyp pokruszonymi herbatnikami.

Tagi:

jajko jajka