MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Chrust karnawałowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Prosty przepis na pyszne chruściki :)

Chrust karnawałowy

Składniki:

Chrust karnawałowy

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 1,5 łyżeczki masła
  • 3 łyżki śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Chrust karnawałowy
Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na dość cienkie. Nożem wycinamy szerokie paski, nacinamy na środku. Łapiemy za koniec paska i "przewlekamy" przez dziurkę. Na patelni rozgrzewamy olej - tyle by chrust był cały zanurzony. Smażymy z dwóch stron na rumiano (lekko). Chrust wykładamy na ręczniki papierowe, żeby odsączyć go z tłuszczu. Następnie posypujemy pudrem. Smacznego :)