jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Chrustki czyli faworki śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chrustki to śląska nazwa faworków, które przygotowałam wg tradycyjnej receptury.

Chrustki czyli faworki śląskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chrustki czyli faworki śląskie

 

  • około 25 dag mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka rumu 80%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do smażenia: 1/2 litra oleju i 25 dag smalcu
  • cukier puder do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chrustki czyli faworki śląskie
Z 20 dag mąki oraz pozostałych składników zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dosypujemy mąkę tak, by ciasto miało konsystencję ciasta makaronowego. Podsypując niewielką ilością mąki rozwałkowujemy ciasto na bardzo cieniutkie płaty. Za pomocą falistego radełka wykrawamy romby z nacięciem w środku. Przekładamy koniec przez nacięcie i przewijamy. Smażymy od razu  (by nie wyschły) w gorącej fryturze z obu stron na złoty kolor. Usmażone chrustki układamy na papierowym ręczniku w celu odsączenia tłuszczu. Przed podaniem posypujemy  przez sitko cukrem pudrem.
Chrustki czyli faworki śląskie
Ciasto rozwałkujemy cienko
Chrustki czyli faworki śląskie
Ciasto rozwałkujemy cienko
Chrustki czyli faworki śląskie
Smażymy od razu w gorącej fryturze z obu stron na złoty kolor.

Tagi:

faworki chrust