eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Chrzanowy biały barszcz Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biały wielkanocny barszcz na zakwasie pszennym z dodatkiem chrzanu, z białą kiełbasą, jajkiem i czipsami z boczku.

Chrzanowy biały barszcz Eli

Składniki:

Chrzanowy biały barszcz Eli

barszcz

  • 2 litry wywaru z welowania surowej, wędzonej szynki
  • 1/2 litra zakwasu pszennego

dodatki

  • 3 surowe białe kiełbasy
  • 15 dkg chudego boczku wędzonego
  • 6 jajek

przyprawy

  • 2 duże łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 1 garść majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chrzanowy biały barszcz Eli

przygotowanie boczku

Chrzanowy biały barszcz Eli
Pokrojony w plasterki boczek usmażyć na rumiano na suchej, gorącej patelni.

Boczek pokroić na cienkie plasterki i usmażyć na rumiano na suchej gorącej patelni i odsączyć z tłuszczu.

przygotowanie kiełbasy

Chrzanowy biały barszcz Eli
Ugotowaną w wywarze kiełbasę obsmażyć na tłuszczu z boczku.

Białą kiełbasę ugotować w wywrze i obsmażyć na rumiano na tłuszczu z boczku.

przygotowanie jajek

Chrzanowy biały barszcz Eli

Jajka nakłuć, zalać zimną woda, dodać łyżkę soli i gotować około 10 minut. Ugotowane jajka odlać, potłuc, zalać zimną wodą i obrać.

przygotowanie barszczu

Wywar z szynki i kiełbasy podgrzać, dodać zakwas, chrzan i zagotować. Barszcz doprawić solą, pieprzem i majerankiem roztartym na dłoni. Kiełbasę pokroić w plasterki, jajka na połówki. Na talerze rozlać barszcz, dodać kiełbasę, jajka i czipsy z boczku.

Smacznego!