Sposób przygotowania:
Chrzanowy kurczak z jabłkiem
Do miseczki wsypać przyprawy: wszystkie papryki, kminek, kurkumę, cząber i rozmaryn. Dodać chrzan i olej i wymieszać dokładnie na jednolitą pastę.
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Ułożyć w misce, natrzeć marynatą, także w środku. Włożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień, jabłko umyć i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w ósemki. Kawałki jabłek włożyć do kurczaka, jeśli nie wejdzie to 1-2 kawałki włożyć do worka, obok mięsa.
Nóżki kurczaka związać sznurkiem, worek szczelnie zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 80 minut, worek rozciąć i piec jeszcze 10 minut na 100 stopniach by skórka się przypiekła.
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Ułożyć w misce, natrzeć marynatą, także w środku. Włożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień, jabłko umyć i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w ósemki. Kawałki jabłek włożyć do kurczaka, jeśli nie wejdzie to 1-2 kawałki włożyć do worka, obok mięsa.
Nóżki kurczaka związać sznurkiem, worek szczelnie zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 80 minut, worek rozciąć i piec jeszcze 10 minut na 100 stopniach by skórka się przypiekła.