Sposób przygotowania:
Faszerowany kurczak z jabłkiem
Sprawić umytego kurczaka odcinając kuper i końcówki skrzydeł . Pieczarki pokroić drobno i usmażyć na 2 łyżkach oleju. Oczyścić i usmażyć na 2 łyżkach oleju wątróbkę . Natkę pietruszki drobno usiekać . Wątróbkę rozdrobnić na miazgę widelcem . Jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne . Pokroić kostkę . Zrobić farsz z natki , wątróbki , pieczarek , jajka , bułki tartej ( dodając olej na którym smażyła się wątróbka i pieczarki ), masła . Doprawić do smaku majerankiem , maggi w płynie , mielonym pieprzem , szczyptą soli . Dołożyć jabłko. Wymieszać dobrze farsz . Farsz włożyć w kurczaka . Spiąć wykałaczkami ( zszyć , zawiązać nóżki ) . Wymieszać marynatę z 2 łyżek oleju , miodu , 1 łyżeczki maggi i 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu .Kurczaka natrzeć marynatą i zostawić na godzinę . Ułożyć w szkle żaroodpornym lub rękawie do pieczenia . Wstawić do piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 * C i piec godzinę od ustalenia się temperatury .Po upieczeniu wyjąć. Usunąć wykałaczki i nici. Nożycami do cięcia drobiu pokroić na porcje ( ćwiartki lub wg potrzeby ) . Podaję z ryzem na sypko , sałatą ze śmietaną i mizerią .