alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Churros smażone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Churros to hiszpański smakołyk. Robi się z ciasta parzonego i smaży na głębokim oleju. Najlepsze bezpośrednio po usmażenie jeszcze letnie.

Churros smażone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Churros smażone

 

  • 240 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 mniejsze jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

 

 

Sposób przygotowania:

Churros smażone
W garnku zagotować wodę, cukier, cukier waniliowy,sól i masło. Do wrzątku wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odstawać od garnka. Zdjąć i pozostawić do przestudzenia. Gdy ciasto będzie jeszcze lekko ciepłe dodawać po jednym jajku i miksować. Ciastem napełnić worek cukierniczy z końcówką gwiazdki. Wyciskać na rozgrzany olej churros o długości około 10 cm odcinając ciasto nożyczkami. Smażyć z wszystkich storn na rumiano. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukier waniliowy wymieszać z cynamon i jeszcze ciepłe churros obtoczyć lub podawać z sosem krówkowym lub czekoladowym.
Churros smażone
po dodaniu mąki ciasto dkładnie wymieszać i odłożyć do przestudzenia
Churros smażone
do letniego ciasta wbijać po jednym jajku i zmiksować na jednolite ciasto
Churros smażone
smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na rumiano

Tagi:

jajko jajka