zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Chutney z papryki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Taki sos smakuje na kanapce, jest też świetnym dodatkiem do placków ziemniaczanych, sprawdza się też jako sos do pizzy.

Chutney z papryki

Składniki:

Chutney z papryki

 

  • 8 czerwonych papryk
  • 2 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 30 dkg cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 szczypty chili
  • 24 łyżki czerwonego octu winnego
  • 4 ząbki czosnku ( jeśli ktoś nie lubi, może go nie dodawać)

 

Sposób przygotowania:

Chutney z papryki
Paprykę i pomidory umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, umyć i również pokroić w drobną kostkę. Dodac cukier, sól,chili, ocet winny i pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, wymieszać  i dusić do miękkości, często mieszając aby się nie przypaliło. Gorące nakładać do słoiczków, zakręcać i pozostawić do ostygnięcia obrócone do góry dnem. Nastepnie wynieść w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy.

Tagi:

papryka