czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciabatta na śniadanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciabatta jest nieco pracochłonna, ale naprawdę bardzo pyszna;)) To takie domowe bagietki, idealne na wiosenne śniadanie. Wspaniale komponują się ze świeżymi warzywami.

Ciabatta na śniadanie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciabatta na śniadanie

 

 

Sposób przygotowania:

Ciabatta na śniadanie
1. Mąki przesiać, dodać drożdże i wodę Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w misce, przykryć i odstawić na około 20 godzin. 2. Mąki przesiać, dodać pokruszone drożdże. Dać wyrośniętą bigę, wodę, sól i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godz. w ciepłe miejsce. Uciskając nadać ciastu kształt prostokąta. Pociąć na 5 pasków, każdy złożyć na 3 i ułożyć złączeniem do dołu. Następnie delikatnie rolować w przód i w tył. Ułożyć na omączonej ściereczce złączeniem do góry, przykryć i odstawić godzinę. Delikatnie przełożyć na blachę złączeniem do dołu. Lekko rozciągnąć wzdłuż. Piec około 20 minut w temp. 220st.
Ciabatta na śniadanie
Przygotować bigę i odstawić na 20 godzin.
Ciabatta na śniadanie
Rozciągnąć na prostokąt, pociąć na 5 pasków

Tagi:

ciasto