Sposób przygotowania:
Ciabatta z oliwkami
Zaczyn
Rozpuszczamy drożdże w wodzie, następnie dodajemy mąkę i mieszamy aby wszystko połączyć. Zostawiamy do wyrastania na 3 godziny (w oryginale 12 godzin).
Ciasto
W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać po kolei: oliwę, wcześniej wyrośnięty zaczyn, oliwki. Znów wymieszać. Następnie połączyć z mąką i solą. Można użyć miksera lub robota ale ja mieszam łyżką drewnianą przez kilka minut. Ciasto będzie luźne - takie racuchowe. Pozostawić na co najmniej dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć a właściwie przelać na blachę (taką wsuwaną bezpośrednio w szyny piekarnika lub mniejszą jeśli ciabatta ma być wyższa) oprószoną mąką i znów zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Powinny pojawić się widoczne bąble powietrza na wierzchu ciasta. Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni. Studzić na kratce.
Rozpuszczamy drożdże w wodzie, następnie dodajemy mąkę i mieszamy aby wszystko połączyć. Zostawiamy do wyrastania na 3 godziny (w oryginale 12 godzin).
Ciasto
W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać po kolei: oliwę, wcześniej wyrośnięty zaczyn, oliwki. Znów wymieszać. Następnie połączyć z mąką i solą. Można użyć miksera lub robota ale ja mieszam łyżką drewnianą przez kilka minut. Ciasto będzie luźne - takie racuchowe. Pozostawić na co najmniej dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć a właściwie przelać na blachę (taką wsuwaną bezpośrednio w szyny piekarnika lub mniejszą jeśli ciabatta ma być wyższa) oprószoną mąką i znów zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Powinny pojawić się widoczne bąble powietrza na wierzchu ciasta. Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni. Studzić na kratce.