Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Ciabatta z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uproszczony przeze mnie przepis na ciabattę. Mimo skróconego czasu wyrastania zaczynu, wychodzi taka jak powinna.

Ciabatta z oliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciabatta z oliwkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciabatta z oliwkami
Zaczyn

Rozpuszczamy drożdże w wodzie, następnie dodajemy mąkę i mieszamy aby wszystko połączyć. Zostawiamy do wyrastania na 3 godziny (w oryginale 12 godzin).

Ciasto

W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać po kolei: oliwę, wcześniej wyrośnięty zaczyn, oliwki. Znów wymieszać. Następnie połączyć z mąką i solą. Można użyć miksera lub robota ale ja mieszam łyżką drewnianą przez kilka minut. Ciasto będzie luźne - takie racuchowe. Pozostawić na co najmniej dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć a właściwie przelać na blachę (taką wsuwaną bezpośrednio w szyny piekarnika lub mniejszą jeśli ciabatta ma być wyższa) oprószoną mąką i znów zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Powinny pojawić się widoczne bąble powietrza na wierzchu ciasta. Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni. Studzić na kratce.
Ciabatta z oliwkami
miękkie i kleiste.
Ciabatta z oliwkami
Według oryginalnego przepisu zaczyn powinien pracować 12 godzin ja daję mu 3 i nie widzę różnicy

Tagi:

ciasto