zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciacho z jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

biszkopt, bita śmietana i jagody - mamy super ciacho

Ciacho z jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciacho z jagodami

 

  • 1,5 szk jagód ( użyłam rozmrożonych )
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 4 łyżki cukru
  • Biszkopt :
  • 6 jajek ( miałam małe )
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina niebieskiego barwnika
  • herbata miętowa do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Ciacho z jagodami
Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka wymieszać z barwnikiem i dodać do piany. Miksować na małych obrotach. Następnie dodać mąki i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną lub masłem ( ale tylko dno ) i wysypać bułką tartą. Wlać masę biszkoptową do tortownicy i piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, odwrócić górą do dołu i wystudzić. Po ostudzeniu przekroić na dwa krążki. Krążki położyć na dwa talerze i nasączyć je herbatą. Śmietanę chwilę ubijać, następnie dodać śmietan fixy zmieszane z cukrem i ubić na sztywno. Śmietanę rozłożyć po połowie na biszkopty. Na koniec wyłożyć jagody i schłodzić ciasta przez minimum 30 minut w lodówce.
Ciacho z jagodami
upieczony biszkopt przekroic na dwa placki
Ciacho z jagodami
zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfixem
Ciacho z jagodami
śmietanę wyłożyć na placki i posypac jagodami