Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Po upieczeniu się ciasteczek w domu unosi się piękny zapach...

Ciasteczka bakaliowe

Składniki:

Ciasteczka bakaliowe

 

  • 1,5 szkl mąka,
  • 1,5 szkl płatki owsiane,
  • 10 dag masło,
  • 3 łyżki miód,
  • 1 szkl sok jabłkowy,
  • 2 szt jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 szkl orzechy włoskie siekane,
  • 1 szkl rodzynki,
  • 1 szkl wiórki kokosowe,
  • 3 łyżki skórka pomarańczowa kandyzowana
  • 1/2 łyżeczki aromat migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka bakaliowe
Masło zmiksować z jajkami, dodać rozpuszczony miód, wymieszać. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pozostałe suche składniki, sok, wymieszać. Masę wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać ciasteczka, układać na przygotowanej blaszce. Piec przez 15 minut w temp 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka