czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasteczka bałwanki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasteczka, idealne do zimowego popołudnia przy kawie;) Dzieci , i nie tylko:), się nimi zajadają!

Ciasteczka bałwanki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka bałwanki

 

 

  • Krem:
  • 200g serka śmietankowego,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka bałwanki
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli i masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajko, mak, nasiona wanilii oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką wycinać ciasteczka. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. 2. Serek utrzeć z cukrem pudrem, skórką z cytryny oraz nasionami wanilii. Kremem przekładać ciastka. Polukrować.
Ciasteczka bałwanki
Zagnieść ciasto, schładzać przez 2 godziny
Ciasteczka bałwanki
Ciasto rozwałkowac, wycinać foremką ciasteczka
Ciasteczka bałwanki
Ciasteczka układac na blasze wyłożonej papierem

Tagi:

jajko jajka mak