Sposób przygotowania:
Ciasteczka cioci Jadzi
Składniki siekać, ugnieść, rozwałkować i wycinać małym kieliszkiem okrągłe ciastka. 1 białko utrzeć z 8 łyżkami cukru pudru do białości na talerzu . Tak robi ciocia, ja z lenistwa mikserem to robię. A z białkami jest tak że na każde jedno przypada 8 łyżek cukru pudru więc jeśli bierzemy 2 białka to wtedy 16 łyżek cukru pudru. Okrągłe ciastka układać na blaszce i każde posmarować utartym białkiem. Nie za dużo bo to białko napęcznieje w piekarniku. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec aż ciasteczka się zezłocą. Gotowe ciasteczka smarować dżemem (najlepiej z czarnej porzeczki) i łączyć z drugim.ciasteczkiem.
Najlepiej smakują jak postoją ze 2 dni. Ale u nas doby niestety nie mogą przetrwać, są zjadane prawie na bierząco.
Najlepiej smakują jak postoją ze 2 dni. Ale u nas doby niestety nie mogą przetrwać, są zjadane prawie na bierząco.
misia14
kinga