agnesic

agnesic

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Ciasteczka cioci Jadzi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kruche ciasteczka według przepisu mojej cioci, która piecze genialnie mimo swych 86 lat!

Ciasteczka cioci Jadzi

Składniki:

Ciasteczka cioci Jadzi

 

  • 2 szklanki mąki
  • kostka (250) miękkiego tłuszczu (polecam masło)
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany

 

  • 1 białko
  • 8 łyżek cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cioci Jadzi
Składniki siekać, ugnieść, rozwałkować i wycinać małym kieliszkiem okrągłe ciastka. 1 białko utrzeć z 8 łyżkami cukru pudru do białości na talerzu . Tak robi ciocia, ja z lenistwa mikserem to robię. A z białkami jest tak że na każde jedno przypada 8 łyżek cukru pudru więc jeśli bierzemy 2 białka to wtedy 16 łyżek cukru pudru. Okrągłe ciastka układać na blaszce i każde posmarować utartym białkiem. Nie za dużo bo to białko napęcznieje w piekarniku. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec aż ciasteczka się zezłocą. Gotowe ciasteczka smarować dżemem (najlepiej z czarnej porzeczki) i łączyć z drugim.ciasteczkiem.



Najlepiej smakują jak postoją ze 2 dni. Ale u nas doby niestety nie mogą przetrwać, są zjadane prawie na bierząco.