Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Ciasteczka czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ucieramy masło z połową cukru, dodajemy mąkę, mieszamy i ugniatamy ciasto. Wykładamy formę papierem,

Ciasteczka czekoladowe

Składniki:

Ciasteczka czekoladowe

 

  • 1 i 3/4 kostki masła
  • szklanka Cukru Królewskiego
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • puszka słodkiego skondensowanego mleka (400 ml)
  • 6 łyżek miodu
  • 2 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady (20 dag)
  • 1/3 tabliczki białej czekolady

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka czekoladowe
Ucieramy masło z połową cukru, dodajemy mąkę, mieszamy i ugniatamy ciasto. Wykładamy formę papierem, wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem. Pieczemy przez 20 min. w temp. 180 stopni C. Pozostałą część masła topimy wsypujemy resztę cukru, wlewamy mleko i miód. Gotujemy przez ok. 10 minut do moemntu, aż powstanie karmel. Masę wylewamy na ciepłe ciasto, ostudzić.
Obie czekolady łamiemy i topimy w osobnych rondelkach w kąpieli wodnej.Ciemną czekoladą smarujemy ciasto, odstawiamy na chwilę do zastygnięcia. Białą czekoladę za pomocą kołnierza lub pergaminu wlewamy na wierzch ciasta białymi paskami. Smacznego.