szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciasteczka drożdżowe z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ślimaczki drożdzowe pachnące cynamonem...

Ciasteczka drożdżowe z cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka drożdżowe z cynamonem

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyzka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 14 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suchych droźdży
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka drożdżowe z cynamonem
Mąkę wymieszać z drożdzami, cukrem i solą. Następnie dodać mleko, jajko i olej i ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.Uformować z ciasta kule i odłozyć przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Masło roztopić a nastepnie ostudzić i posmarowac nim płat ciasta. Cynamon mieszamy z cukrem trzcinowym i posypujemy tym prostokąty z ciasta. Całość zwijamy w rulon i tniemy na ok 1,5 cm plasterki. Pojedyncze ciasteczka układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok 20 minut.
Ciasteczka drożdżowe z cynamonem
Wyrabiamy ciasto aż bedzie gładkie i elastyczne
Ciasteczka drożdżowe z cynamonem
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąty i smarujemy stopionym masłem
Ciasteczka drożdżowe z cynamonem
Ciasto posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem
Ciasteczka drożdżowe z cynamonem
Zwijamy w rulon i kroimy na cienkie plasterki

Tagi:

jajko jajka