mała czarna

mała czarna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Ciasteczka imbirowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kusząco aromatyczne...

Ciasteczka imbirowo-czekoladowe

Składniki:

Ciasteczka imbirowo-czekoladowe

 

  • 12 dag gęstej śmietany
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 7 dag świeżego imbiru
  • 5 dag deserowej czekolady
  • 15 dag mlecznej czekolady
  • 15 dag białej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasteczka imbirowo-czekoladowe
Wymieszać śmietanę,masło,cukier i miód,podgrzewając na średnim ogniu.Gdy cukier się rozpuści,zdjąć z ognia,połączyć z płatkami migdałowymi(łyżkę odłożyć),mielonym imbirem i mąką.Dodać posiekany świeży imbir,skórkę pomarańczową i starta deserową czekoladę.Z masy uformować okrągłe,płaskie ciasteczka(można szklanką wyciąć).Ułożyć je na dwie natłuszczone blachy i piec 8-10 min w temp.180 st. aż ich brzegi będą złotobrązowe.Pozostawić ciasteczka na blaszce,aż zrobią się chrupkie.Rozpuścić osobno białą i mleczną czekoladę.Gdy zaczną stygnąć -rozsmarować na ciasteczkach.Udekorowac płatkami migdałowymi:)

Tagi:

czekolada