Sposób przygotowania:
Ciasteczka irysowe z dodatkami.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę,posiekać z tłuszczem roślinnym,a irysy rozpakować i posiekać osobno też na stolnicy.Wbić żółtka w dołek,dodać cukier,kilka kropli aromatu do ciast,śmietankę oraz posiekane drobno irysy z dodatkami.Wyrobić i zagnieść ciasto w średnią kulę,wstawić w misce do lodówki na 30 min.Piekarnik rozgrzać do temp.200 st.C,blachę natłuścić,wyłożyć papierem do pieczenia lub folią.Ciasto rozwałkować,wykrawać kształty radełkiem lub foremkami,a nawet przepuścić przez maszynkę podstawiając blaszkę z otworkami tuż przy sitku z grubymi otworami.Układać ciasteczka na wyłożonej pergaminem blasze,wstawić na 15 min.do gorącego piekarnika.Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastami na deskę lub na kuchenkę,a ciastka przełożyć na talerzyki i jeść.