marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka irysowe z dodatkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Irysy posiekać drobno ostrym nożem.Składniki na kruche ciasto wyrobić i zagnieść.Rozwałkować,wykroić kształty,ułożyć na blasze.Piec ok.15 m

Ciasteczka irysowe z dodatkami.

Składniki:

Ciasteczka irysowe z dodatkami.

 

  • 2 szklanki mąki pszennej luksusowej,
  • 3-4 żółtka,
  • 100 g.margaryny lub miękkiego masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • aromat do ciast migdałowy,
  • garść irysów z makiem lub z sezamem,
  • kartonik śmietanki UHT 30%,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu lub folii aluminiowej do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka irysowe z dodatkami.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę,posiekać z tłuszczem roślinnym,a irysy rozpakować i posiekać osobno też na stolnicy.Wbić żółtka w dołek,dodać cukier,kilka kropli aromatu do ciast,śmietankę oraz posiekane drobno irysy z dodatkami.Wyrobić i zagnieść ciasto w średnią kulę,wstawić w misce do lodówki na 30 min.Piekarnik rozgrzać do temp.200 st.C,blachę natłuścić,wyłożyć papierem do pieczenia lub folią.Ciasto rozwałkować,wykrawać kształty radełkiem lub foremkami,a nawet przepuścić przez maszynkę podstawiając blaszkę z otworkami tuż przy sitku z grubymi otworami.Układać ciasteczka na wyłożonej pergaminem blasze,wstawić na 15 min.do gorącego piekarnika.Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastami na deskę lub na kuchenkę,a ciastka przełożyć na talerzyki i jeść.

Tagi:

ciasto mak