Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka kakaowo-migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniałe połączenie smaku migdałowego z kakao

Ciasteczka kakaowo-migdałowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka kakaowo-migdałowe

 

  • 2 szkl mąka,
  • 15 dag smalec,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 2 łyżki ocet winny,
  • 3 łyżki śmietana,
  • 2 łyżki kakao,
  • 5 dag migdały mielone,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 2 szt żółtka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kakaowo-migdałowe
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać smalec, cukier puder, cukier waniliowy i dokładnie przesiekać nożem. Wlać śmietanę, dodać żółtka, migdały, ocet i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Brać po kawałku ciasta i przepuszczać przez maszynkę wyposażoną w przyrząd do ciastek. Taśmę z ciasta kroić na ciasteczka, układać na przygotowanej blaszce. Piec około 20 minut w temp 170 stopni. Po upieczeniu przyozdobić według uznania.
Ciasteczka kakaowo-migdałowe
Etap 1
Ciasteczka kakaowo-migdałowe
Etap 2