Sposób przygotowania:
Ciasteczka korzenne z makiem.
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,skr-
-oić na wiórki kostkę masła,zmieszać z mąką,zrobić dołek i wbić jajka,cukier,cukier waniliowy,mak,łyżeczkę przyprawy korzennej,łyż-
-kę cynamonu i 1/4 szklanki śmietanki.Wyrobić i zagnieść w kulę,
wsadzić ciasto w folię i na pół godziny do lodówki.Po wyjęciu rozw-
-ałkować i wykrawać foremką rożne kształty.Nagrzać piekarnik do
temp.180-200 st.C,a blachę natrzeć tłuszczem roślinnym,wyłożyć
folią aluminiową i układać ciastka w 3-4 cm.odstępie oraz posmarować je roztrzepanym białkiem lekką warstewką i posypać
po wierzchu grubym cukrem kryształem lub brown sugarem na miał-
-ko.Wstawić blachę z ciastkami do piekarnika i piec ok.15-20 min.
Po wyjęciu ostudzić,zdjąć i układać następną turę ciastek,aż do zu-
-życia zapasu ciasta.
-oić na wiórki kostkę masła,zmieszać z mąką,zrobić dołek i wbić jajka,cukier,cukier waniliowy,mak,łyżeczkę przyprawy korzennej,łyż-
-kę cynamonu i 1/4 szklanki śmietanki.Wyrobić i zagnieść w kulę,
wsadzić ciasto w folię i na pół godziny do lodówki.Po wyjęciu rozw-
-ałkować i wykrawać foremką rożne kształty.Nagrzać piekarnik do
temp.180-200 st.C,a blachę natrzeć tłuszczem roślinnym,wyłożyć
folią aluminiową i układać ciastka w 3-4 cm.odstępie oraz posmarować je roztrzepanym białkiem lekką warstewką i posypać
po wierzchu grubym cukrem kryształem lub brown sugarem na miał-
-ko.Wstawić blachę z ciastkami do piekarnika i piec ok.15-20 min.
Po wyjęciu ostudzić,zdjąć i układać następną turę ciastek,aż do zu-
-życia zapasu ciasta.