Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Ciasteczka maślane po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Blachę do pieczenia wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wybić żółtka, odd

Ciasteczka maślane po bretońsku

Składniki:

Ciasteczka maślane po bretońsku

 

  • 6 żółtek
  • 1 łyżka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g lekko solonego masła

Sposób przygotowania:

Ciasteczka maślane po bretońsku
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Blachę do pieczenia wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wybić żółtka, oddzielić od białek. 1 łyżkę żółtek ubić widelcem z 1 łyżką mleka i odstawić do posmarowania. Do dużej misy lub malaksera przesiać mąkę, wlać żółtka, dodać cukier puder i pokrojone w kostkę masło w temperaturze pokojowej. Wyrobić ciasto i rozwałkować placek grubości 8 mm. Wykrawać okrągłe ciasteczka szklanką lub małą babeczką. Na wierzchu posmarować jajkiem z mlekiem za pomocą pędzelka. Ponacinać z wierzchu w kratkę. Piec do 15 minut, aż do zrumienienia na złoty kolor. Wystudzić na blasze. Przechowywać szczelnie zamknięte.